چگونه عسل طبیعی را تشخیص دهیم؛ آیا عسل طبیعی شکرک می زند؟

به گزارش وبلاگ حسامم، به علت تقلب ها و شیوه های نادرستی که سالانه در تهیه و فراوری عسل اتفاق می افتد، یکی از دغدغه های افراد هنگام خرید، به ویژه اگر به دنبال خواص درمانی و دارویی عسل باشند، این است که آیا عسلی که می خرند واقعا طبیعی است یا خیر. درست به همین دلیل است که بسکمک از آن ها به دنبال راه هایی مطمئن برای تشخیص عسل طبیعی هستند، اما حتماً تا به امروز با انواع و اقسام روش های تشخیص عسل طبیعی که در سایت ها و فضای مجازی وجود دارد، روبرو شده اید. اما اگر شما هم قصد دارید بدانید که کدام یک از این راه های گوناگون می تواند به شما در شناخت و تشخیص درست عسل طبیعی کمک دهد، این مطلب می تواند برای شما مفید باشد.

چگونه عسل طبیعی را تشخیص دهیم؛ آیا عسل طبیعی شکرک می زند؟

به چه عسلی طبیعی می گوییم؟

به زبان ساده عسل طبیعی به شهد گل هایی گفته می گردد که یک زنبور عسل در یک فرآیند طبیعی آن را جمع آوری کرده و در کندوی خود طی فرآیند های تغلیظ، تبدیل به عسل کرده باشد. چنانچه در این فرآیند و زنجیره طبیعی تغییری عمدی توسط انسان صورت گیرد (مثلا زنبور ها بجای گرداوری شهد گل ها از شکر سفید یا آب میوه ها استفاده نمایند)، محصول فراوری شده توسط زنبور ها طبیعی نخواهد بود. البته این غیر طبیعی بودن خود درجات مختلفی دارد و تا فراوری کاملاً صنعتی عسل و بدون دخالت زنبور نیز کشیده می گردد. در ادامه می توانیم با انواع عسل های غیر طبیعی آشنا شویم.

انواع عسل غیر طبیعی

برای تشخیص عسل طبیعی از غیر طبیعی ابتدا باید بدانیم که روش های فراوری عسل تقلبی به چه صورت است، زیرا که روش های تشخیص هر کدام از آن ها متفاوت خواهد بود. به طور کلی 3 روش برای ایجاد عسل تقلبی وجود دارد و تمامی عسل هایی که به صورت تقلبی در بازار وجود دارد جزو یکی از همین سه دسته هستند.

1. عسل تغذیه ای

در این روش کندودار در کنار تغذیه زنبوران از شهد گل ها و گیاهان، آن ها را با انواع مواد مصنوعی مانند شکر، قند، شیره خرما و یا حتی شیرین نماینده های صنعتی مانند ساخارین تغذیه می نماید. در این حالت عسل را زنبور فراوری می نماید، اما منبع شهد طبیعی نیست. این کار به این علت صورت می گیرد که زنبور در این شیوه (تغذیه با مواد مصنوعی) عسل بیشتری فراوری می نماید و به اصلاح بارگیری کندو افزایش چشم گیری پیدا می نماید. این روش یک روش غیر مستقیم در فراوری غیرطبیعی است. البته ممکن است زنبوردار برای حفظ زنبور ها در برخی از فصل های سال که گل و گیاه در منطقه وجود ندارد، اقدام به تغذیه مصنوعی آن ها کند، که در این صورت مانعی وجود ندارد. اما نباید این عسل به عنوان عسل طبیعی به فروش برسد و تنها باید به عنوان تغذیه زنبوران در فصل سرما باشد.

2. عسل مخلوط

در این روش فروشنده و یا زنبوردار برای اینکه حجم عسل را زیاد کند، عسل را مستقیما با مواد گلوکزی (شربت قند و شکر) و یا شیره میوه ها مخلوط می نماید و به عنوان عسل خالص عرضه می نماید. از آنجایی که ورود هرگونه مواد خارجی به داخل عسل (بخصوص اگر در ترکیب آن ها آب باشد)، باعث تخمیر و ترش شدن آن می گردد و به طبع برای خریدار قابل تشخیص است، درصد فراوری این نوع از عسل بسیار پایین است. چون با این کار همان مقدار عسل طبیعی نیز از بین می رود.

3. عسل کاملا تقلبی

در این شیوه عسل حاصل شده به طور کامل مصنوعی بوده و از تغلیظ شیره برخی از میوه ها مانند خرما، توت و حتی گاهی ملاس چغندر یا از حرارت دادن مواد گلوکزی (شربت قند) و مواد نشاسته ای برای قوام آن ساخته می گردد. در برخی موارد برای ایجاد طعم و بو نیز از برخی از اسانس های شبیه به عسل استفاده می گردد تا طعم و بویی شبیه به آن را پیدا کند.

خواص درمانی عسل؛ از درمان زخم معده تا تقویت سلامت مو

روش های شایع در تشخیص عسل طبیعی

1. استفاده از کبریت در تشخیص عسل طبیعی

اگر یک کبریت را روشن کرده و داخل عسل بیاندازید می توانید تشخیص دهید که آیا عسل طبیعی است یا تقلبی؛ اگر کبریت روشن موجب آتش دریافت عسل شد یعنی عسل طبیعی است، ولی اگر عسل تقلبی باشد به سادگی آتش نمی گیرد. اما کارشناسان معتقد هستند که این روش با توجه به تفاوت خصوصیات فیزیکی عسل های گوناگون، نمی تواند روش مطمئنی برای شناخت عسل طبیعی باشد.

2. تشخیص عسل طبیعی از طریق آب

عسل را در آب سرد بریزید خواهید دید که عسل طبیعی کاملا حالت چسبندگی خود را حفظ می نماید و خیلی سخت و دیر در آب سرد حل می گردد، اما عسل تقلبی سریع در آب حل می گردد. یک راه دیگر برای تشخیص عسل طبیع از تقلبی اینگونه است که اگر عسل را داخل لیوان محتوی آب بریزید، چنانچه به صورت عمودی وارد لیوان پر از آب شده و در ته آن جمع گردد و به سرعت حل نگردد، عسل مطلوبی است، ولی اگر عسل هنگام ریختن، در آب حل گردد، از مطلوبیت و خلوص کمتری برخوردار است. کارشناسان معتقدند که غلظت عسل ها با توجه به رطوبت آن ها با یکدیگر متفاوت است. برای مثال عسل بهارنارنج یا جنگلی با توجه به خصوصیات فیزیکی که دارند کاملا روان و شل هستند. اگر بخواهید با این روش عسل های مرکبات را تست کنید، قطعا این عسل ها را تقلبی می دانید، در صورتی که این عسل ها کاملا طبیعی و خالص هستند.

3. تشخیص عسل طبیعی با زرده تخم مرغ

یکی از جالب ترین روی هاش تست عسل طبیعی از تقلبی استفاده از زرده تخم مرغ است. عسل را با زرده تخم مرغ مخلوط کنید اگر زرده خام شبیه زرده تخم مرغ پخته شد عسل طبیعی است در غیر این صورت عسل تقلبی است. بسیاری از کارشناسان معتقدند که این روش هیچگونه مبنای علمی و دقیق ندارد.

4. تشخیص عسل طبیعی براساس سفتی و غلظت

گفته می گردد عسلی که روان باشد بی کیفیت و عسلی که غلیظ باشد طبیعی است، در صورتی که غلظت عسل با توجه به برخی عوامل مانند منطقه ای که عسل از آن برداشت شده متغیر می باشد. برای مثال عسل های شمال کشور معمولا روان هستند و رطوبت بالایی دارند. همچنین گفته می گردد که از مشخصات عسل طبیعی این است که از بیرون شیشه عسل نمی توان طرف دیگر را دید در صورتی که عسل تقلبی شفاف است. اما این ادعا نیز نادرست است چرا که برخی عسل های طبیعی کاملا روشن و سفاف هستند و این موضوع کاملاً در ارتباط با ماده اولیه فراوری عسل است.

5. تشخیص عسل طبیعی براساس عطر و بو

چنانچه درپوش عسل مدت زمانی بسته باشد، پس از باز کردن درپوش، بو و عطر عسل طبیعی را که شبیه گل های طبیعت است را میتوانید حس کنید. اما این روش نیز نمی تواند زیاد کارآمد باشد چرا که امروز استفاده از اسانس ها و عطر دهنده های طبیعی در فراوری عسل بسیار رایج است و به راحتی می تواند انسان را گمراه کند.

بهترین روش تشخیص عسل طبیعی چیست؟

همان طور که اشاره شد روش های زیادی برای تشخیص عسل طبیعی وجود دارد که برخی از آن ها به دلایل بالا حتی می تواند گمراه نماینده باشد. از این رو برای افرادی که آشنایی چندای با عسل ندارند و می خواهند برای بار اول از این روش ها استفاده نمایند، ممکن است چندان کارساز نباشد. شاید مناسب ترین راه برای این افراد مراجعه به فروشندگان معتمد عسل باشد که تجربه زیادی در این زمینه دارند. یک راه دیگر، اما نچندان پُر اقبال ارسال عسل به آزمایشگاه های تشخیص است. هرچند این کار برای افراد تقریباً غیر عملی است، اما فراوری نمایندگان معمولاً محصولات خود را به این آزمایشگاه ها ارسال می نمایند تا خریداران را مطمئن سازند که محصولات طبیعی عرضه می نمایند. می توان قبل از خرید، اطمینان حاصل کرد که فروشندگان عسل طبیعی چنین آزمایشاتی را برای محصولات خود انجام داده باشند.

سیر و عسل، یک زوج درمانی طبیعی و قدرتمند

آیا شکرک زدن عسل نشانه غیر طبیعی بودن آن است؟

عسل با داشتن بیش از 70 درصد قند و کمتر از 20 درصد آب، بطور طبیعی یک محلول قندی فوق اشباع است؛ بنابراین تقریباً تمام عسل های خام طبیعی، با گذشت زمان شکرک میزنند. نسبت ترکیب گلوکز و فروکتوز در یک منبع شهد گل، معین نماینده میزان سرعت تبلور عسل است. انواع عسل های دارای نسبت فروکتوز به گلوکز پایین، مانند گونه های گلی عسل گل های قاصدک، مینا، شبدر و راتا به سرعت در طی چند روز یا چند هفته متبلور می شوند، در حالی که گونه های عسل با نسبت فروکتوز به گلوکز بالا مانند عسل اقاقیا و عسل اکالیپتوس، به کُندی شکرک میزنند و به مدت چندین سال مایع باقی می مانند.

در حین تبلور، قند گلوکز که در حالت طبیعی کاملاً سفید است، از آب جدا شده و متبلور می گردد، در حالی که فروکتوز مایع باقی می ماند. به همین دلیل است که عسل غلیظ تر شده و چسبناک تر می گردد و رنگ روشن تری نسبت به زمان مایع بودن به خود می گیرد. برخی عسل ها بصورت یکنواخت متبلور می شوند، در حالی که عسل های دیگر تا اندازه ای در زیر شیشه متبلور شده و لایه ای از مایع را در بالای خود بوجود می آورند.

همچنین، اندازه های بلور های شکل گرفته در عسل های مختلف با یکدیگر متفاوت است؛ برخی عسل ها به سرعت متبلور شده و بلور های ریز تشکیل می دهند، در حالی که عسل های دیگر به کُندی متبلور شده و بلور های درشت ایجاد می نمایند. به همین دلیل است که برخی انواع عسل در زمان تبلور ساختار بلوری درشت و برخی دیگر غلظتی خامه مانند تشکیل می دهند. اگرچه تشکیل بلور ها با کیفیت عسل کاملاً بی ارتباط است، به هر حال برخی افراد از مصرف عسلی که شکرک زده و ساختار دانه های درشت دارد، امتناع می نمایند. برای مثال، به دلیل اینکه عسل مانوکا به آرامی متبلور شده و بلور های درشتی تشکیل می دهد، اغلب به شکل غلظت خامه مانند تبدیل می گردد تا با سلیقه مصرف نماینده سازگار باشد.

چگونه عسل شکرک زده را باز کنیم؟

برای تبدیل یک بطری عسل شکرک زده به حالت مایع، تنها شیشه آن را به مدت 15 دقیقه یا تا زمانی که ریزدانه های قندی حل شوند، درون آب گرم با دمایی در حدود 40 درجه سانتی گراد قرار دهید. قرار دادن عسل در معرض گرمای زیاد، می تواند آنزیم های زنده آن را از بین ببرد. عسل را در دمای اتاق و درون محفظه های هوابندی شده نگهداری کنید؛ نگهداری عسل درون یخچال توصیه نمی گردد، زیرا ممکن است فرآیند تبلور را تسریع کرده و عسل را سفت کند و برداشتن آن از درون شیشه و مخلوط کردن آن با آب و مواد غذایی دیگر را سخت نماید.

منبع: فرارو

به "چگونه عسل طبیعی را تشخیص دهیم؛ آیا عسل طبیعی شکرک می زند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چگونه عسل طبیعی را تشخیص دهیم؛ آیا عسل طبیعی شکرک می زند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید