13 ابتلا و یک فوتی ناشی از تب کریمه کنگو

به گزارش وبلاگ حسامم، رئیس گروه مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت ضمن هشدار نسبت به شروع فعالیت کنه ها در فصل گرما، درباره موارد بیماری تب کریمه کنگو تا این مقطع زمانی از سال، گفت: طی امسال و تا به امروز 13 نفر در کشور به تب کریمه کنگو مبتلا شدند که متاسفانه یک نفر نیز جان خود را از دست داده است.

13 ابتلا و یک فوتی ناشی از تب کریمه کنگو

دکتر بهزاد امیری در مصاحبه با ایسنا، درباره این بیماری گفت: تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یا CCHF یک بیماری ویروسی است که مخزن و ناقل این ویروس در طبیعت، کنه های سخت و عمدتاً گونه ای به نام هیالوما است. این کنه ها حدود 800 روز عمر می نمایند و می توانند ویروس را به وسیله تخم به نسل بعدی خود انتقال دهند. زمانی که این کنه ها حیوان را مورد گزش قرار می دهند، ویروس را به بدن دام منتقل می نمایند و دام در طی مدت دو هفته ناقل ویروس خواهد بود و ممکن است خود دام علامتی بروز ندهد. چنانچه در طی این مدت، دام به وسیله انسان بدون رعایت نکات بهداشتی و بدون استفاده از وسائل حفاظت فردی ذبح گردد و در معرض خون و ترشحات دام آلوده قرار گیرد، احتمال انتقال بیماری به انسان وجود دارد.

وی اضافه کرد: کنه آلوده می تواند انسان را مورد گزش قرار داده و او را آلوده کند، پس اگر انسان نادانسته کنه آلوده به ویروس را با دست له کند و بعلاوه اگر فرد با یک بیمار مبتلا به تب کریمه کنگو در تماس باشد، در صورتی که اصول بهداشتی و استفاده از وسائل حفاظت فردی را به درستی رعایت نکند، ممکن است ویروس به وسیله ترشحات آلوده و خون بدن بیمار، به فرد دیگری سرایت کند. تعداد زیادی از افراد مبتلا، بدون علائم هستند؛ اما افرادی که دچار علائم می شوند در فاز اولیه دچار تب ناگهانی، لرز، سردرد، درد عضلانی، درد عضلات شکم و کمر، گیجی، حالت تهوع، استفراغ و پرخونی مخاط می شوند، اما اگر بیماری وارد فاز حاد گردد، خونریزی زیر پوستی، کبودی بدن، خونریزی داخل ملتحمه چشم، خونریزی مخاط، خونریزی از مجاری بدن و در نهایت درگیری چندین ارگان بدن مثل سیستم گوارشی، ادراری و تنفسی بروز می نماید که اگر درمان مناسب انجام نگردد، ممکن است منجر به مرگ بیمار گردد.

به گفته وی، در فاز حاد بیماری، 10 تا 40 درصد احتمال فوت بیمار وجود دارد؛ بنابراین تشخیص و درمان به موقع بیماری بسیار مهم است.

رئیس گروه مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت بیشترین گروه سنی در معرض ابتلا به تب کریمه کنگو را گروه سنی جوان و میانسال و جمعیت مولد کشور معرفی کرد و ادامه داد: بعضی از مشاغل در معرض خطر انتقال ویروس CCHF قرار دارند؛ به عنوان مثال افرادی که مشاغلی در حیطه دام، دامداری، قصابی و کشتارگاه دارند، بیشترین جمعیت در معرض خطر هستند.

امیری اضافه کرد: از آنجایی که فعالیت کنه ها با شروع گرمای هوا شروع می گردد، بنابراین بیشترین موارد ابتلا به بیماری CCHF را در انتهای فصل بهار و تابستان مشاهده می کنیم، به همین علت توصیه می گردد در فصول گرم سال توصیه های بهداشتی بیشتر رعایت گردد.

وی در ادامه با بیان اینکه بیماری تب کریمه کنگو اولین بار در سال 1378 به طور رسمی و قطعی در کشور ما تایید و شناسایی شد، توضیح داد: از ابتدای شناسایی اولین مورد ابتلا به بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در سال 1378 تا کنون 1609 مورد بیمار مبتلا در کشور شناسایی و ثبت شده است و از آن موقع تا به امروز 209 نفر یعنی 13 درصد به علت ابتلا به این بیماری در کشور فوت کردند.

او اظهار کرد: امکانات تشخیص و درمان بیماری تب کریمه کنگو در کشور مهیا شده است و در هر نقطه ای از کشور امکان انتقال نمونه و تشخیص نهایی بیماری وجود دارد. بیماران باید در صورت مشاهده اولین علامت، به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه نمایند.

وی درباره آمار ابتلا به این بیماری طی سه سال گذشته، توضیح داد: در سال 1399 تعداد 40 مورد مبتلا به تب کریمه کنگو در کشور شناسایی شدند که 5 نفر به علت ابتلا به این بیماری جان خود را از دست داده اند. بعلاوه در سال 1400 تعداد 13 بیمار مبتلا شناسایی شدند که از این تعداد 2 نفر جان خود را از دست دادند. در امسال نیز تا ظهر روز دوشنبه (9خرداد) 13 نفر مبتلا به تب کریمه کنگو در کشور شناسایی شدند و یک نفر نیز جان خود را به علت ابتلای به این بیماری از دست داده است.

امیری در این راستا توصیه کرد: گوشت دام ذبح شده، قبل از مصرف باید به مدت حداقل 24 ساعت در دمای 4 درجه سانتی گراد در یخچال قرار داده گردد. این اقدام به آن جهت است که پدیده جمود نعشی منجر به گلیکولیز گردد. گلیکولیز نیز منجر به افزایش اندازه اسیدیته و کاهش PH گوشت می گردد که این فرایند باعث می گردد، چنانچه ویروسی در گوشت وجود داشته باشد، از بین برود. البته توصیه می کنیم، جگر و سایر امعا و احشای دام، پس از 48 ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی گراد، مصرف شوند. مصرف جگر خام نیز می تواند منجر به افزایش ریسک احتمال انتقال سایر بیماری های قابل انتقال دیگر از دام به انسان گردد؛ چنانچه از سالیان قبل به یاد داریم مواردی از ابتلا به CCHF در سال های گذشته، به واسطه مصرف جگر خام بوده است. بنابراین، مردم باید از مصرف جگر خام و حتی نیمه پخته شده خودداری نمایند.

او با تاکید بر پرهیز از خرید گوشت هایی که خارج از نظارت شبکه سازمان دامپزشکی ذبح و عرضه می شوند، گفت: مردم باید از تهیه گوشت دام و سایر محصولات دامی همانند جگر خصوصا از کنار جاده ها و معابر خودداری نمایند و این امر جز با آگاهی رسانی نسبت به عوارض مصرف گوشت آلوده، میسر نیست. بهتر است دام را از میادین عرضه مجاز دام خرید نمایند؛ چراکه این مراکز تحت نظر سازمان دامپزشکی است. ذبح دام باید در کشتارگاه ها انجام گردد، چراکه در تمامی کشتارگاه های مجاز دام، دامپزشکان حضور دارند و دام را قبل و بعد از ذبح آنالیز و معاینه می نمایند. بعضی از انواع بیماری در دام ها نظیر CCHF علائم ظاهری مشخصی ندارند و فقط دامپزشکان و کارشناسان بهداشتی قادر به تشخیص آن هستند.

وی اضافه کرد: بعلاوه به هیچ عنوان مردم نباید دام را در منازل و معابر عمومی ذبح نمایند؛ چراکه خونابه های جاری می تواند منجر به آلودگی محیط و افزایش بروز و شیوع بیماری های منقله از دام به انسان گردد. برای اعیاد اسلامی و یا سایر مناسبت های مذهبی نیز توصیه می کنیم ذبح دام را به کشتارگاه ها واگذار نمایند.

امیری تاکید نمود: افرادی هم که به ذبح دام مشغول هستند، باید از وسایل محافظت نماینده مانند دستکش، چکمه و لباس مناسب استفاده نمایند و ابزارشان را بعد از ذبح، ضدعفونی نمایند و بعلاوه خونابه ها نیز به طریق بهداشتی دفع گردد.

منبع: فرارو

به "13 ابتلا و یک فوتی ناشی از تب کریمه کنگو" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "13 ابتلا و یک فوتی ناشی از تب کریمه کنگو"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید