مجموعه روش های تازه نگه داشتن سبزی برای مدت طولانی
به گزارش وبلاگ حسامم، اینکه همواره در خانه سبزی تازه داشته باشیم یکی از عادات غذایی بسیار خوب است که به حفظ سلامتی یاری شایانی می نماید. فرقی نمی نماید سبزی را از بازار و تره بار خریده باشید یا از باغچه کوچک خودتان چیده باشید، همه آنها برای تازه ماندن به مراقبت احتیاج دارند. در واقعا خاصیت سبزی به این است که تا زمان مصرف، تازه و سرحال بماند. بنابراین همراه ما باشید تا راز تازه نگه داشتن سبزی برای مدت طولانی را به شما آموزش دهیم.

نکاتی که باید برای تازه نگه داشتن سبزی بدانید
روش افزایش ماندگاری و سالم نگه داشتن سبزی ها به ویژه سبزی هایی که رنگ سبز روشن دارند مانند روش نگهداری کاهو قدری سخت است. برای مثال احتمالا برای شما نیز این موضوع پیش آمده است که یک دسته گشنیز را برای غذایی مانند مواد داخل شکم ماهی خریده اید و فقط پس از دو روز، در یخچال را که باز کردید، متوجه شدید که گشنیز شما تبدیل به چیزی مانند لجن سبز شده است! به همین سادگی هم پولتان هدر رفته و هم برای غذای موردنظر باید دوباره به خرید بروید.
اما خبر خوب این است که سبزی ها به خوبی می توانند در فریزر نگه داری شده و برای مدتی از فاسد شدن در امان بمانند. این شرایط به ویژه در خصوص سبزی هایی که دارای ساقه های چوبی مانند هستند (مانند گیاه رزماری) صادق است. در واقع برای ماندگاری طولانی مدت این دسته از سبزی ها احتیاج به زحمت نسبتا کمی هم دارید. بنابراین اگر سبزی ها را به درستی ذخیره کنید، می توانید تا مدت ها از آنها بهره ببرید. از این رو همچنان همراه ما باشید تا با مراحل مهم این فرآیند آشنا شوید.
بدانید با چه نوع گیاهی سر و کار دارید
ابتدا به سبزی خود نگاه کنید. اگر ساقه های آنها لطیف و سبز باشد، در دسته گیاهان لطیف قرار می گیرند. بعضی از انواع رایج در این دسته عبارتند از ریحان، جعفری، نعناع، شوید، ترخون و گشنیز. اگر سبزی شما ساقه چوبی سخت تری دارد، آنها را به عنوان گیاهان مقاوم به حساب آورید. در این دسته گیاهانی مانند رزماری، آویشن و مریم گلی قرار دارند. مطلع باشید که دانستن این موضوع در فهمیدن نحوه نگهداری آنها که کمی جلوتر به آن خواهیم پرداخت اهمیت دارد.
سبزی ها را قبل از هر کاری خوب شسته و خشک کنید
مهم نیست که چه سبزی مدنظر شماست، باید آنها را کاملا بشویید و سپس خشک کنید. در واقع باکتری های سطحی و خاک و گل، دشمن ماندگاری و سالم ماندن انواع سبزی هستند. بنابراین آنها را آب بکشید و هرگونه کثیفی که ممکن است در لابه لای ساقه آنها پنهان شده باشد را از بین ببرید. در ادامه بایستی آنها را روی یک پارچه حوله ای تمیز پهن کنید تا آب اضافی خود را از دست بدهند.
اگر قرار است از سبزی به زودی بهره ببرید راه حل زیر را پیش بگیرید
برای این کار شما از یخچال استفاده خواهید کرد. به عبارتی روش تازه نگه داشتن سبزیجات در یخچال، معمولا اولین و راحت ترین کاری است که به همه پیشنهاد می دهیم. البته همانطور که گفتیم با این شیوه مدت زمان تازه و سالم نگه داشتن سبزی کوتاه خواهد بود. در هر صورت، برای این منظور مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: در ابتدای کار گیاهان لطیف و ضعیف تر را انتخاب نموده و سپس ته ساقه هایشان را با چاقو جدا کنید.
- مرحله دوم: در ادامه بایستی برگ های پژمرده یا قهوه ای رنگ و زردرنگ آن ها را نیز جدا کنید.
- مرحله سوم: اکنون از یک شیشه خالی رب گوجه فرنگی یا مانند آن و یا دست کم یک لیوان استفاده نموده و سبزی موردنظر را درون آن بگذارید.
- مرحله چهارم: حال بایستی به قدری آب درون شیشه یا لیوان بریزید که تا چند سانتی متر از ساقه سبزی ها درون آب قرار گیرد. دقیقا مثل این می ماند که چند شاخه گل طبیعی را درون گلدان قرار داده اید تا تازه بمانند.
- مرحله پنجم: اکنون اگر شیشه درب دار است، درب آن را ببندید، در غیر اینصورت می توانید از پلاستیک فریزر برای پوشاندن کل شیشه یا لیوان بهره ببرید.
- مرحله ششم: شیشه یا شیشه ها را درون یخچال قرار داده و هر دو روز یکبار آب آنها را عوض کنید.
- مرحله هفتم: یادتان باشد که سبزی های سفت و سخت فقط می توانند در یخچال ماندگاری داشته باشند و برترین راه برای نگهداری آنها این است که این سبزی ها را درون یک کاغذ حوله ای مرطوب بپیچید و سپس آنها را درون یخچال قرار دهید. درست مانند اینکه یک بوریتو گیاهی کوچک را در یک بسته بندی پلاستیکی قرار داده باشید!
اگر قرار است سبزی را برای مدت طولانی تری ذخیره کنید راه حل زیر را پیش بگیرید
برای تازه نگه داشتن سبزی راه حل تازه نگه داشتن سبزی های با بافت ضعیف نسبت به سبزی های با بافت قوی تر اندکی فرق می نماید که به آنها در بخش زیر می پردازیم.
سبزی های قوی تر
سبزی های با ساقه یا بافت مقاوم را علاوه بر اینکه می توان در یخچال نگهداری کرد، می توان درون فریزر نیز نگه داشت تا از فاسد شدن در امان بمانند. بدین منظور، همان فرم بوریتویی که کمی پیش تر برایتان توضیح دادیم را در یک کیسه فریزر زیپ دار قرار داده و سپس آن را درون فریزر بگذارید. پیشنهاد می کنیم در این مرحله برای اینکه از قلم نیاندازید چه چیزی در این بسته قرار گرفته است، از برچسب بهره ببرید تا با سبزی های دیگر قاطی نگردد.
سبزی های لطیف تر
برای گیاهان لطیف، باید کمی بیشتر کوشش کنید تا آنها را تازه نگه دارید. برای مثال شما می توانید گیاهان لطیفی مانند ریحان را قدری خرد نموده و سپس با چند قاشق غذاخوری کانولا یا روغن زیتون مخلوط کنید. در ادامه آنها را در قالب های یخ قرار دهید تا یخ زده و ماندگاری پیدا نمایند. پس از یک شب ماندن در فریزر، مکعب های منجمدشده گیاهی را در کیسه فریزر قرار داده تا اینکه زمان احتیاج به آنها برای غذا پختن فرا برسد.
البته اگر دوست ندارید از روغن برای افزایش ماندگاری سبزی ها بهره ببرید، می توانید خیلی راحت و ساده همین کار را با مقداری آب انجام دهید. بنابراین سبزی ها را ابتدا خرد نموده و سپس درون قالب یخ یا کیسه فریزر قرار دهید. در ادامه آب یا روغن را بر حسب سلیقه انتخاب نموده و به سبزی ها اضافه کنید. سپس در صورتیکه از کیسه پلاستیکی استفاده کردید تا جایی که امکان دارد کیسه فریزر را مسطح و صاف کنید. با این شیوه، سبزی موردنظر شما می تواند تا چندین ماه در فریزر سالم باقی بماند.
نگهداری سبزی خوردن در فریزر با روش بلانچ کردن
زمانی که تصمیم دارید از روش فریز کردن برای تازه نگه داشتن سبزی خوردن برای مدت طولانی بهره ببرید، دو راه پیش روی شماست. به عبارتی شما می توانید پیش از آنکه سبزی را در فریزر قرار دهید آن را بلانچ نموده و یا بدون بلانچ کردن، ادامه مراحل را طی کنید.
گفتنی است علت بلانچ کردن این است که با این کار می توان فارغ از تغییر کم در طعم سبزی ها، به حفظ رنگ آنها یاری قابل ملاحظه ای کرد. جالب است بدانید که روش بلانچ کردن برای تازه نگه داشتن ریحون یا ریحان، عالی عمل نموده و اگر ریحان بدون آن منجمد گردد، قطعا سیاه رنگ خواهد شد. به منظور آشنایی با روش بلانچ کردن برای فریز کردن سبزی خوردن، مراحل زیر را پیش بگیرید:
- مرحله اول: در ابتدای کار، سبزی ها را شسته و سپس درون آبکش قرار دهید.
- مرحله دوم: در ادامه مقداری آب را به همراه قدری نمک درون قابلمه ریخته و بگذارید تا به خوبی بجوشد.
- مرحله سوم: وقتی آب به جوش آمد، آن را روی سبزی درون آبکش بریزید. (دقت کنید برخلاف روش نگهداری قارچ یا کلم بروکلی که معمولا آنها را همراه با نمک و بعضا سرکه در قابلمه می جوشانند، برای سبزی خوردن، رد کردن آب جوش ظرف مدت یک یا دو ثانیه کفایت می نماید.)
- مرحله چهارم: اکنون بنابر سلیقه خود، می توانید سبزی موردنظر را به فرم درسته و یا خردشده در آورید.
- مرحله پنجم: حال باید یک سینی مناسب را انتخاب نموده و سبزی را روی آن قرار دهید.
- مرحله ششم: در این مرحله بایستی سینی را برای مدت یک شب درون فریزر قرار دهید.
- مرحله هفتم: فردای آن روز باید سبزی ها را از سینی جدا نموده و درون یک کیسه پلاستیکی زیپ دار یا دست کم کیسه فریزر به صورت پهن قرار دهید. با این کار ساده، شما از یخ زدن سبزی به صورت یک توده جامد و سفت جلوگیری نموده و استفاده از آن را برای آینده راحت تر می کنید.
- محله هشتم: شما می توانید برای فریز کردن سبزی موردنظر خودتان علاوه بر سینی از قالب یخ نیز بهره ببرید. البته در اینصورت بایستی سبزی را ابتدا ریزریز خرد نموده و در هر قسمت قالب یخ به میزان تقریبی یک قاشق غذاخوری یا 15 میلی لیتر از سبزی را قرار دهید.
- مرحله نهم: حال بایستی قالب یخ را برای مدت یک شب درون فریزر قرار دهید.
- مرحله دهم: صبح روز بعد بایستی باقی فضای به جامانده از هر قالب مکعبی یخ را با مقداری آب پر کنید. راز تازه نگه داشتن سبزی خوردن برای مدت طولانی به سرانجام رسید.
سبزی تازه با یاری یخچال یا فریزر؟
سبزی ها به بیشتر غذاهایی که می خوریم عطر و طعم خوشایندی بخشیده و حتی می توان از آنها به عنوان جزئی از مواد اصلی تهیه بسیاری از سس ها استفاده کرد. به عنوان مثال، تصور اینکه سس پستو بدون ریحان چه طعمی خواهد داشت، واقعا عجیب به نظر می رسد. به همین دلیل، به علت مهم بودن تازگی سبزی ها، شما را با روش تازه نگه داشتن سبزی خوردن با بافت نرم و سفت و دیگر انواع سبزی ها بوسیله یخچال و فریزر آشنا کردیم.
بنابراین هم اکنون یک راه خوب برای افزایش مدت زمان ماندگاری سبزی ها را یاد گرفته اید و می توانید از سبزی تازه برای درست کردن انواع غذاها بهره ببرید. در آخر، پیشنهاد می کنیم همواره در پی تهیه سبزی تازه باشید و این تکنیک ها و روش ها را برای زمان هایی که واقعا نمی توان سبزی تازه تهیه کرد به کار ببرید.
منبع: اسنپ فود